Het circuit van Les Crêtes de l’Ourthe, een mtb-circuit rond Durbuy

paysage rencontre au cours du circuit VTT cretes de l'Ourthe

Durbuy, vertrekpunt van het circuit Les Crêtes de l’Ourthe

Het vertrekpunt van het mountain-bike-circuit Les Crêtes de l’Ourthe bevindt zich in Durbuy, een dorp aan de Ourthe, bekend voor zijn historisch centrum en zijn gastronomie.

 

Le Vedeur

Bij het verlaten van het stadje kan u een oud industrieel gebouw links zien liggen, eerst een leerlooierij, later een fabriek van plooimeters, langs de beek le Vedeur. Eens in het bos volgt het pad de beek tot aan de vijver van Sainte Geneviève.

Nog hoger

In Palenge verlaat u de weg richting bos om naar Septon af te dalen, vooraleer opnieuw te klimmen naar de Coin à Viné. Geniet boven van het uitzicht : u heeft het verdiend. Rechts ligt de Ourthevallei en daarachter kan u de Ardennen waarnemen; links ligt de Condroz en kan u de vallei van de Néblon raden.
Na het Bois de Viné en het oversteken van de grote baan liggen de gebouwen van de Haisse. Vroeger was dit een hospitaal voor melaatsen, afkomstig uit het gebied van Durbuy. Later werd het een kluizenaarsnest.
Een beetje verder is het landschap opnieuw de moeite waard.

U rijdt rond het dorp Tohogne, maar weet dat de romaanse kerk een omweg waard is !

Na een mooie afdaling steekt u het dorp Bomal over

Bomal heeft het privilege twee natuurreservaten op zijn grondgebied te hebben : dat van Herbet en dat van de Mont des Pins. Deze twee plaatsen plaatsen droge kalkweiden en hun bijzondere flora in de schijnwerper. Het circuit begint met een klim naar de Mont des Pins. Deze naam verwijst naar de pijnbomen die tot een tiental jaren geleden de plaats helemaal bedekte, maar die nu bewust deels gerooid zijn.

Bois de Hottemme, en Bois des Hazalles

Daarna komt er een flinke afdaling richting Barvaux, doorheen het Bois de Hottemme, dat aan de rand ligt van een park met dezelfde naam. Bij het verlaten van het bos kruist u een beekje, de Ry à Doret, vooraleer u op de weg komt die naar het station loopt. Ga niet te snel, eens voorbij de spoorwegovergang, want het circuit neemt de eerste weg links. Opgelet : scherpe bocht ! Bij het verlaten van de bebouwde zone gaat u onder de spoorweg door en begint u te stijgen naar het Bois des Hazalles, waar ook de wandeling van de Famenne voorbij komt. Het terrein naast het spoor biedt onderdak aan een typische flora van droge leisteenweiden. Na een kort stuk op de gewone weg, komt u op een weg die soms moeilijk te berijden is bij regenweer. Tijdens het goed seizoen vindt men hier veel paddenstoelen.

Op weg naar de oude stad Durbuy

Na deze residentiële zone gebruikt u een grotere openbare weg. Kijk uit !

In Petithan komt het circuit uit op het RAVeL (Réseau Autonome de Voies Lentes of ‘autonoom netwerk van trage wegen’) tot in de oude stad van Durbuy. Neem de tijd om in dit historisch centrum rond te kijken of van één van de vele lokale gerechten te proeven. Voor de steile en lange hellingen die volgen kunt u een beetje reserves goed gebruiken.

 

Praktisch

Circuit Nr. 4
Vertrek : Durbuy (parking Pré Georis)
Afstand : 35,6 km
Positief hoogteverschil : 690 m
Kenmerken : moeilijk

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden