Op een boogscheut van Durbuy, een wandeling in het bos : le Bois de Viné

le point de départ de la promenade Bois de vine

Korte beschrijving

Op nauwelijks 5 km van Durbuy geeft deze wandeling in het bos, een gesloten milieu, een goed idee van het Bois de Viné (het bos van Viné) en het bosbeheer dat er toegepast wordt. Met een beetje geluk krijgt u de grote en kleine zoogdieren te zien die er onderdak zoeken.

Een beetje uitleg

Een mooi landschap

Vooraleer u aanvangt, let even op het landschap : het zicht op de vallei van de Ourthe en van de Somme vanop de laatste heuvelrug van de Ardennen is op zich al de moeite waard. In het Noorden begint de Condroz. De weg verdwijnt vervolgens in het bos. Opgelet : de afdaling in het bos kan modderig zijn !

Het climaxwoud

Eiken, beuken en sparren zijn de meest voorkomende boomsoorten in het Bois de Viné.
Een bos ondergaat een permanente evolutie, en zonder behandelingen en tussenkomst van boswachters, zou het geneigd zijn een ultiem stadium te bereiken.

De uitdagingen

Wouden en bossen bezorgen dankzij het hout en de jacht belangrijke inkomsten aan (veelal) de gemeentes.).
Op ecologisch vlak is het ultieme stadium weinig gediversifieerd en dus niet interessant. Men mag zonder overdrijven stellen dat een bos een ware bibliotheek is omdat het een oneindig aantal dieren- en plantensoorten onderdak geeft.
Op sociaal of esthetisch vlak hebben beboste zones hun belang als ontspanningszones, plaatsen waar men kan spelen, leren of ontsnappen voor de vele sedentaire personen.
De boswachter of -liefhebber heeft verschillende uitdagingen : hij moet de opbrengst van het woud doen groeien, en zijn evolutie voorzien.

Het kleine dorpje dat u kan zien op de plaats die Aux trois sapins heet is Oneux. Stap langs het veld (twee maal) en ga dan het bos binnen (de weg is niet gemakkelijk te vinden). Dan komt u op de voormalige weg die Tohogne met Oneux verbond . Deze ging helemaal rechtdoor, maar werd vervangen door een andere die langs de velden liep, en die u net heeft gebruikt.

De ree

Enkele reeën hebben hier onderdak gevonden, vermits ze zich aanpassen om bij de gecultiveerde gronden te leven. Wees discreet, want dit dier heeft een sterk ontwikkeld gehoor. De oren kunnen zich onafhankelijk van elkaar bewegen in de richting van een geluid. Reeën zijn de kleinste hertachtige soort in Europa. Ze wegen tussen 15 en 35 kilo.

Praktisch

Vertrek : Hêtre à Viné (tussen Palenge en Borlon)
Wegwijzer: blauw kruis
Afstand : 6,5 km
Duur : ongeveer 2u15
Moeilijkheidsgraad : gemakkelijk

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden