De wandeling van Jenneret, klein dorp aan de rand van de Condroz in de gemeente Durbuy

passage du ruisseau qui termine la promenade Jenneret, petit village de Durbuy à l'entrée du Condroz

Korte beschrijving

De wandeling van Jenneret, klein dorp aan de rand van de gemeente Durbuy, nodigt de wandelaar uit om twee verschillende geografische streken te leren kennen. Tijdens het stappen merkt de wandelaar de geografische en natuurlijke verschillen tussen de Ardennen en de Condroz, die zo kort bij elkaar liggen en toch zo verschillend zijn.

Een beetje uitleg

Jenneret, een bijzonder dorp

Vooraleer u het dorp verlaat, let op de architecturale eenheid van de gebouwen. Het lijkt buiten de tijd te bestaan, en de wandelaar heeft soms wellicht de indruk dat het om een andere generatie gaat.

De Saint-Martin-kerk, een Neo-Romaans gebouw, werd opnieuw gebouwd in 1873. De boerderijen uit de 18de en de 19de eeuw zijn gebouwd in kalkbreuksteen, en waren bestemd voor de landbouw, en niet voor de veeteelt (ook al gaan deze twee dikwijls samen). Maar we zijn inderdaad in de Condroz, waar de grond vruchtbaarder is dan in de Ardennen.

De “allée du centenaire”

Bij het verlaten van het dorp volgt u de allée de Tilleuls (lindendreef) die in 1930 werd geplant om de 100ste verjaardag van België te vieren.

Bende, een dorp aan de grenzen van de gemeente.

Na deze dreef komen we in Bende (waar de gebouwen voor de meerderheid uit kalksteen zijn opgetrokken) en nodigt wie het maar wil uit om er rond te kijken. En het is de moeite, alleen al omdat het zich op een tige (de naam van een voor de Condroz typische heuvelrug) bevindt en dus een mooi zicht geeft op de Condroz.

Een beetje aardrijkskunde

Het reliëf van de Condroz is bijzonder. Parallelle lijnen van valleien volgen elkaar op, afgewisseld met ook evenwijdige heuvels. Het lijkt wel het parcours van een achtbaan in een pretpark !
De tiges (de heuvelruggen) dragen de bossen op zich, die ook aan de Noord-West kant de helling afdalen, daar waar ze aan de vochtige en koude winden worden blootgesteld. In de chavées (depressies) is de kalk deels opgelost om plaats te maken voor een kleiafzetting, en wordt er op deze gronden vandaag meer en meer landbouw wordt gedaan.
Verder gaat u de Néblon oversteken, een kleine beek die haar bron heeft in Méan, en die de Ourthe vervoegt in Hamoir .
Let op de verandering in het landschap net voor u opnieuw in Jenneret komt : aan de ene kant is het bos (vooral als u naar het zuiden kijkt), aan de andere kant het platteland…

 

Praktisch

Vertrek : Jenneret (kerk)
Wegwijzer : groene ruit
Afstand : 12 km
Duur : ongeveer 4u
Moeilijkheidsgraad : middelmatig
Kenmerken : bos – landelijke zones

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden