La vallée de l’Aisne, een mtb-circuit van 23,2 km van uit Bomal

la carrière de Aisne au détour de lrandonnée VTT Vallée de l'Aisne

La vallée de l’Aisne

Dit mountain-bike-circuit van 23,3 km vertrekt van Bomal, place du Sassin, aan het toeristenbureau.

De Aisne, een ontembare rivier, heeft een nogal diepe vallei uitgeschuurd, met mooie landschappen. Vissers stellen de Aisne op prijs. Let wel : een vergunning is nodig.
Het circuit leidt u van de ene kant van de vallei naar de andere, hier in het bos, daar op het platteland. Het positief hoogteverschil is relatief groot, en gaat de meer sportieve fietsers aanspreken.

De heuvel Saint Rahy

De eerste helling leidt u naar Saint Rahy. Dit voormalig dorpje heeft ooit tot 26 huizen gekend, en besloeg ook het huidige Petit Bomal en Juzaine. Het zou verdwenen zijn als gevolg van een epidemie die de bewoners verplichtte te verhuizen aan het einde van de 16de eeuw. Een legende over het verdwijnen van het standbeeld van de heilige Saint-Rahy (waarbij vele doden vielen) is hiermee in verband te brengen. De epidemie hield op toen het standbeeld zijn staanplaats terugvond…

Op weg naar Ozo en Villers Sainte Gertrude

U komt door het dorp Ozo, waar u de wandeling Ferme de Strasbourg kruist, op weg naar Villers Sainte Gertrude. Dit dorp ligt nog net op de Kalksteenrichel, wat zijn landbouwbestemming bevestigt. Eén menhir staat tussen het gehucht Ozo, en het dorp Izier. Deze ligt in de verlenging van het megalithisch geheel van Wéris.
Verder, links in het dorp Izier, zijn de watertoren en zijn Middeleeuwse toren te bewonderen. Dit geeft ook een referentiepunt dat van ver te zien is in het landschap.
Het circuit leidt naar het Bois du Boulac, waar u de beek Pont le Prêtre volgt tot in Villers Sainte Gertrude. De geschiedenis van dit dorp gaat wel duizend jaar terug, maar het kasteel werd gebouwd in de 17de eeuw, en in de 18de en 19de eeuw gerestaureerd. Nu is het een onthaalcentrum en vakantiedomein.

Heyd, een dorp aan de andere kant van de vallei

U daalt af naar Roche à Frêne (het wandelpad Moulin des Roches komt hier ook door), u steekt de rivier over… en een serieuze helling voert u tot in het dorp Heyd , en dan weer naar beneden via de steengroeve van Aisne, waar u rond rijdt om weer te klimmen naar de Mont des Pins, een mooi natuurreservaat, en uiteindelijk naar de aankomst in Bomal.

Praktisch

Circuit Nr. 6
Afstand : 23,2 km
Duur : ongeveer : 3u
Moeilijkheidsgraad : moeilijk
Kenmerken : 55% verharde weg; 45% paden

balise du cirvuit VTT vallée de l'Aisne

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden