Een familiale mtb-tocht : Bois de Grandhan

Coircuit VTT 3 vue du village de Grandhan depuis la plaine d el'Ourthe

Deze familiale mountain-bike-tocht in het Bois de Grandhan vertrekt in Durbuy op de grote parking net buiten de oude stad.

Onmiddellijk zitten we op de RAVeL-paden

en krijgen we een helling voorgeschoteld om ons te testen ! We volgen de Ri de Savon (een kleine beek die ‘Zeepbeek’ heet vanwege de kleur van het water die aan zeepwater doet denken) die door zijn doortocht door de kleigrond van het Bois de Grandhan verkleurd is.
De naam van Petithan doet denken aan een kleine bocht van de Ourthe, die hier kleiner is dan in het volgende buurdorp Grandhan. Na dit dorp gaat het RAVeL-pad het Bois de Petithan binnen. Dit bos is typisch voor de Famennestreek met zijn kleine eiken en hagebeuken, die dikwijls gesnoeid worden langs de wegen om als brandhout gebruikt te worden.

De bevervijvers

Net voor de bijna rechte bocht naar rechts kan i 3 vijvers zien waarvan het niveau heel vernuftig wordt geregeld door de bevers die er wonen. Ze bouwen kleine dammen die het water min of meer tegenhouden aan de ingang van elke vijver. Zo verstoppen ze de ingang van hun woonst en zorgen ze voor voldoende diep water overal. Het zijn slimme ingenieurs !
De kans is klein dat u hen overdag kan waarnemen, maar probeer eens bij valavond

En hier dan aardenwegen die soms erg modderig kunnen zijn !

Het circuit verlaat het RAVeL-pad en gaat door het bos tot aan de grote baan. We staan hier op kleigronden. Op enkele kilometers van hier was er een baksteenfabriek die draaide tot in 1974. Ze maakte de baksteen van Rome, die erg op prijs werd gesteld door de ondernemers. Maar de kleilaag is uitgeput.
In dit bos vinden we veel brandhout en enkele eiken met een mooie rechte stam. Beuken vinden hier op deze hoogte en op deze moeilijke Famennegrond niet hun gading.
We steken de regionale weg over, en rijden door het Bois de Somme.

Grandhan, een dorp met een ver verleden

De Ourthe heeft de omtrek van Grandhan bepaald. In de Middeleeuwen werden er boerderijen en kerken in steen gebouwd. En wanneer de mensen de natuur respecteren, is het landschap harmonieus.
Wanneer u het dorp verlaat en de Ourthe oversteekt, ga het omhoog. Neem de tijd en kijk eens rond. Het landschap is mooi. Enig idee van hoeveel kerktorens te zien zijn in het dorp ?

Le Coreux

Dat is de naam van de heuvel aan de overkant. Let op : de afdaling is niet zo gemakkelijk. Er zijn veel geulen in de weg, vermits de ondergrond uit klei en ontbonden leisteen bestaat !
Zoals u kan opmerken zijn er niet veel landbouwgronden in de Famenne, maar wel veel weiden en bosjes met kleine bomen. De grond en de ondergrond zijn hier de oorzaak van.
Aan het einde van de afdaling komt u aan in een bewoonde wijk en bij een regionale weg. Uitkijken !

Nog een paar keer die pedalen rondkrijgen, en u bent weer op de RAVeL en bij u vertrekpunt.

Praktisch

Circuit Nr. 3
Vertrek : Durbuy, Parking Pré Georis
Afstand : 14,6 km
Duur : ongeveer : 1u45
Positief hoogteverschil : 208 m
Kenmerken : modderige wegen bij regenweer

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden