Met de mtb op ontdekkingstocht naar het plateau van Herbet en de vallei van de Ourthe

le chateau au bas du village sur le circuit VTT plateau de Herbet

Een straf begin

Dit klein mountain-bike-circuit begint al snel met een steile weg bij het verlaten van het dorp, goed om de benen warm te krijgen ! In het gehucht Herbet vindt men voornamelijk indrukwekkende vierkante boerderijen uit kalkbreuksteen. Het ligt op de eerste tige (heuvelrug) van de Condroz, een landbouwstreek met vruchtbare gronden.
Mooie landschappen in de richting van de Ourthevallei
Na een kleine helling en een draai naar rechts kunnen we een blik werpen op de omgeving : in de verte de Ardennen, een kleine vallei in het midden, de Aisnevallei, en dwars er doorheen de vallei van de Ourthe. Kortbij ligt dus het gehucht Herbet. De vallei van de Ourthe is de ruggengraat van het gebied van Durbuy. De rivier legt hier 30 km af.

Een indrukwekkende afdaling naar de rivier.

Het circuit gaat vervolgens naar het dorp Verlaine, met mooie afdalingen. Opgelet : sommige bochten zijn scherp !

Verlaine

De soms steile straten van het dorp vormen een cirkel rond de lager gelegen nieuwe kerk en het kerkhof.
De cirkel wordt gevormd door de Chemins de la Miniée, Le Puits, La place Vendôme en door de Chemin des Charençons.
De andere wegen vertrekken van deze cirkel naar de buitenkant van het dorp. Men telt veel kapellen in Verlaine, een kerk uit 1901 die mooie gelegen is op een hoogte boven de beek Nanchenioule en boven enkele oudere huizen, waaronder een watermolen.
De mooiste gebouwen liggen op het plein La place Vendôme. Het gaat om een geheel van drie gebouwen, waaronder een kasteel (de kern zou gebouwd zijn in de 17de eeuw), een vierkante boerderij (waarvan de poort dateert uit 1772), en een kasteelkapel. Deze gebouwen liggen links van het circuit, beneden in het dorp.

Rustige terugkeer naar Bomal

Indien u wenst door te rijden naar de gemeente Ferrières en het dorp Sy, steek dan de voetgangersbrug over die bij de spoorwegbrug staat.
Wij rijden nog steeds op dezelfde kant van de Ourthe en blijven daar tot de aankomst. Na Palogne (een vakantie- en cultuuroord op de andere oever) kan u de Roche aux Corneilles (de Kraaienrots) en haar strand bewonderen. Hier komen regelmatig mensen zwemmen, met dieper water, en een duikplaats.
Let wel : het is geen erkende badplaats !
Bomal komt in het zicht, met eerst links de de boerderij van Petit Bomal (een vroegere verdedigbare plaats aan de voet van de heuvel Saint Rahy) en het waterzuiveringsstation rechts..

Praktisch

Circuit Nr. 7
Vertrek : Bomal, Place du Sassin
Afstand : 15 km
Positief hoogteverschil : 281 m
Duur : ongeveer 2u
Kenmerken : 65% verharde weg

chemin du circuit VTT Plateau d'Herbet

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden