Le Bois de Viné, een mtb-circuit vanaf Durbuy

Bois de Viné parcours VTT au départ de Durbuy, paysage vers la vallée de l'Ourthe

Een straffe start

Le Bois de Viné is een mountain-bike-circuit dat vertrekt uit Durbuy dat de sportieve fietsers meeneemt naar boven, op het plateau van de Condroz, met mooie uitzichten en de gebouwen in kalkbreuksteen.
De start is relatief zwaar, en kan modderig zijn bij regenweer !
Net voor de bosweg ligt er een groot gebouw langs de beek le Vedeur. Het was een leerlooierij, dan een fabriek voor plooimeters, en later een hotel en een restaurant. Een muur uit droog metselwerk houdt de gronden van de tuin op hun plaats boven de beek. De bosweg is niet altijd gemakkelijk, zeker bij herhaaldelijke regen. Op dit stuk kruist u een wandelpad Fond de Vedeur, en ook nog een deel van een ander mtb-circuit, Nr. 4 Les Crêtes de l’Ourthe.

Een mirakelbron

Na deze mooie helling kan u uitrusten aan de vijver van Sainte Geneviève en haar mirakelbron.
Bevers hebben dit als woonplaats uitgekozen, en hebben de nabijgelegen bron verdronken. Deze relatief kleine zoogdieren zijn goede en ijverige bouwers: ze herstellen zonder ophouden hun werken als de mensen deze afbreken.

Het bosmassief van Palenge-Septon

Als we in Palenge aankomen draait het circuit naar rechts, naar de bosweg, maar opgelet : het is erg steil !
In dit massief zijn er veel grote zoogdieren aanwezig, vooral reeën en everzwijnen. Om een hert te kunnen zien zou u eerder naar Manhay moeten gaan, in grotere bossen. Stil, wees discreet, stoor de dieren niet. Respecteer tijdens de jachtperiode de richtlijnen die ophangen aan alle ingangen van het bos : uw veiligheid hangt er van af !

Helemaal boven : neem een pauze. Geniet van het landschap !

Rechts is de vallei van de Ourthe, de Famenne en achteraan liggen de Ardennen. Links ligt de Condroz met zijn tiges (heuvelruggen) en zijn chavées (de depressies), en korter bij de vallei van de Néblon. Wat een uitzicht !
De grote rechte lijn die volgt leidt wandelaars naar een plaats die la Haisse (of vroeger la Hesse) heet. U doorkruist een bos van mooie beuken dankzij de vruchtbare grond waarin ze geplant zijn en ook dankzij de juiste hoogte. In de lente vindt u dikwijls in de geulen die voertuigen in de weg maken vele kikkereieren.

De vroegere Maladrerie de la Haisse

Bij het verlaten van het bos, en na de baan te zijn overgestoken, komt u bij een geïsoleerd gebouw, een oude boerderij, nu gerestaureerd tot privéwoning. Op deze plaats kwamen melaatsen schuilen om verzorgd te worden en de besmetting tegen te gaan. Met het verdwijnen van de ziekte is het een kluizenaarsnest geworden. Wat verder gaat er een nieuw landschap open, links in de richting van Luik.
Als een omweg u niet stoort, bezoek dan de Romaanse kerk van Tohogne, een mooie gebouw uit kalkbreuksteen, dat de moeite waard is, net als het dorp Tohogne zelf.
Aan het einde van het circuit daalt u weer af, komt u door het mooie, kleine dorpje Warre, voor u weer in Durbuy aankomt.

Praktisch

Vertrek : Durbuy, Parking Pré Joris (gratis parking)
Positief hoogteverschil : 340m
Afstand :19,2 km
Duur : ongeveer 2u50
Moeilijkheidsgraad : moeilijk
Kenmerken : 25% verharde weg, 75% veld-en bospaden

Panneau de départ du circuit VTT Bois de viné à Durbuy

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden