Vallée du Néblon, circuit VTT aux confins de la commune de Durbuy, l'allée du centenaire

Korte beschrijving

Het circuit dat de naam Vallée du Néblon (vallei van de Néblon) draagt, gaat van de ene oever van de rivier, naar de andere. Aan de noordgrens van de gemeente Durbuy gaat deze door de Condroz heen, met een kleine hoek in de gemeente Hamoir. De bron van de rivier bevindt zicht in Méan. Eerst wordt Bonsin bevloeid in de gemeente Somme-Leuze. Dan vloeit de rivier naar de plaats waar de drie provincies (Namen, Luik en Luxemburg) elkaar ontmoeten. Verder maakt de Néblon de grens uit van de provincies Luik en Luxemburg, om vervolgens de dorpen Ocquier (gemeente Clavier) en Oneux (gemeente Durbuy) te doorkruisen, alvorens aan de voet van het mooie dorp Jenneret te stromen. Via de gehuchten Néblon-le-Moulin en Néblon-le-Pierreux (gemeente Ouffet) komt de kleine rivier aan in Hamoir en stroomt de Ourthe in, aan de linkeroever. Het stroompje bevindt zich dikwijls aan de rand van bossen.

Een duidelijk aanwezig erfgoed

Vanaf uw vertrek merkt u als snel de vele kruisen langs de weg. Ze zijn getuige van de verwachtingen, de angsten, de vreugde, de devotie van de dorpsbewoners in de omgeving. Als we Longueville links laten liggen, staat er een laatste kruis in een linde, dat een arbre à clous (een boom die de pijn van lijdende mensen op zich nam nadat de mensen er een nagel in geslagen hadden) zou geweest zijn. De boom staat hoog in het landschap en trekt de aandacht, wat van hem een referentiepunt om ons te oriënteren maakt. .

Een kleine, diepe vallei

In Oneux, een klein dorpje van de voormalige gemeente Borlon, verlaat u het plateau om naar de vallei te gaan in Amas. Voorbij de brug bent u in de provincie Luik. Let op de oude molen en de bijliggende vijvers, en geniet van de rust !
Opgelet : de weg is lang tot in Bende, vooraleer u zich weer op het grondgebied van de gemeente Durbuy bevindt.

Bende-Jenneret, dorpen waar het goed leven is

Bende, een rustig dorpje, en haar zuster Jenneret hebben zich bij de gemeente Durbuy aangesloten bij de fusie van de gemeenten in 1977.
Bij het afdalen van Bende naar Jenneret komen we langs de kapel Notre Dame de la Paix. Deze werd gebouwd na het einde van de Eerste Wereldoorlog (1921), en betoont eer en erkenning aan de soldaten van deze dorpen. Net aan de overkant staat er een grenspaal die opgericht werd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van België. Bij deze gelegenheid werden 100 linden geplant langs de weg tussen de twee dorpen.

Het einde van het circuit

Geniet van de rustpauze langs de Néblon, verder wordt het weer sportiever ! U kan een halte maken in Hamoir, als u dat wenst, alvorens opnieuw te klimmen en bij het vertrekpunt aan te komen.
Hamoir is een groot dorp dat tijdens de Middeleeuwen van de graaf van Logne (en dus van de Abdij van Stavelot) afhing. De ontwikkeling van het toerisme is een gevolg van een goede ligging aan de Ourthe.
U verlaat Hamoir via een landweg die u naar Hermanne en Houmart brengt, uw vertrekpunt.

Praktisch

Circuit Nr. 8
Vertrek : Houmart (centrum)
Afstand : 25,30 km
Duur : ongeveer 2u45
Moeilijkheidsgraad : middelmatig
Kenmerken : 55% verharde weg

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden