Ozo-Juzaine-Ozo, een wandeling rond geschiedenis en erfgoed

entrée de la grotte du Coléoptère sur le balade Ozo-Juzaine-Ozo

Het vertrekpunt is bij de geitenboerderij van Ozo, Chemin du Meunier.
Ga zeker een bezoekje brengen en aarzel niet om een lekkere kaas mee te nemen.

La Croix oubliée (het vergeten Kruis)

Bij het verlaten van de geitenboerderij, draai naar rechts. Een beetje verder aan de linkerkant neemt u een weg naar beneden om bij dit kruis te komen (het is niet zichtbaar vanaf de hoofdweg).

Maar als u weer op de hoofdweg bent, is er een ander kruis een beetje verder rechts. Het maakt deel uit van een kruisweg.

Rechtdoor gaan we nu, en we volgende de weg in de richting van het veld voor de draai, om in de Rue du Tombeux in Juzaine aan te komen.

Juzaine

Het dorp wordt gedomineerd door een kalkrots uit de Frasne-periode, met het kruis du Tombeux bovenop, die gekend staat als Li Rotche-al-Pâplaine.
Aan het eind van de straat rechts afslaan; links bevindt zich een grot.

La grotte du Coléoptère ( de grote van de kever

Aan de voet van deze rots is er een mooie ingang naar de grot. De vondsten in deze grot geven aanwijzingen voor een menselijke bewoning sinds het Paleolithicum.

Coléoptère? Kever ?

Op 5 juni 1923 wordt de eerste harpoen uit de Magdaleaanperiode gevonden. Later vinden de onderzoekers van Luik een vreemd voorwerp dat zijn naam aan de grot gaat geven. Het is een gepolijst stuk ivoor dat bewerkt en ingesneden is in mammoetivoor, met een bolle en een platte zijde. De opgravers besluiten dat het gaat om een voorstelling van een kever, vandaar de naam van de grot.

We gaan terug op de weg en bij het volgende kruispunt slaan we rechtsaf, die evenwijdig loopt met de afdaling. Bovenaan draaien we rechts om weer op de Chemin du Meunier te komen, en weer bij ons vertrekpunt.