De wandeling van St Rahy bij Bomal

Chapelle de la promenade Saint Rahy au départ de Bomal,vers le plateau de Rahiermont avec son atmosphère de spiritisme médiéval

Korte beschrijving

Bij deze wandeling waait er eerst een Middeleeuws windje. We gaan tot op een plateau, de Rahiermont of de Mont St Rahy. Op deze plaats hangt een bijzondere atmosfeer, wellicht door het geloof van onze voorouders. Aan het einde zitten we in de Prehistorie, met de grot van de Coléoptère.

Een beetje uitleg

Het begin van de wandeling leidt u naar Petit-Bomal en de kasteelhoeve. Vanaf daar verlaat u de weg om een weg op de rotsen te volgen.

Mont Saint Rahy

De Mont Saint Rahy wordt vernoemd in verschillende verhalen als een achtergelaten dorp. Vanaf 1852 leest men : « Men vindt op het grondgebied van Bomal de ruïnes van een vroeger dorp, met de naam Saint-Rahy, en men herkent er nog de kerk en de pastorij, enz. … »

Dit dorp dat tot 26 huizen zou geteld hebben zou verdwenen zijn vanwege een epidemie. De bewoners hebben het verlaten aan het einde van de 16de eeuw. Het verhaal van deze epidemie zou een band kunnen hebben met een legende die te maken heeft met de verdwijning van het standbeeld van de Heilige Rahy (en er vielen vele doden !)… Deze ziekte hield op toen het standbeeld zijn plaats weer terugvond.

Op het plateau gaat u langs beplante velden door, en komt u in het dorp Ozo terecht, dat gekend is omwille van zijn geitenboerderij. U stapt er aan voorbij : maak van de gelegenheid gebruik om haar te bezoeken.
U daalt vervolgens af naar het dorpje Juzaine, dat gedomineerd wordt door een kalkrots uit de geologische Frasne-periode, waar het kruis du Tombeux op staat, en die bekend staat onder de naam Li Rotche-al-Pâplaine.

Aan de voet van deze hoge rots geeft een mooie opening toegang tot de grot van de Coléoptère. Deze lijkt minder interessant vanuit speleologisch standpunt, maar is het eens te meer op het vlak van de archeologie in België. Op 5 juni 1923 werd de eerste weerhaak uit het Magdaleaan (een periode gekenmerkt door de bloei van werktuigen en de schilderkunst) hier aan het licht gebracht. Even later vinden de onderzoekers van de universiteit van Luik een vreemd voorwerp dat zijn naam aan de grot ging geven. Dit uniek stuk, dat in gemaakt is uit, en gesneden is in mammoetivoor, heeft een vlakke, en een bolle kant. De onderzoekers meenden dat dit voorwerp een coléoptère (kever) moest voorstellen, vandaar de naam van de grot.

Het park van het kasteel van Bomal

U stijgt vervolgens, en komt voorbij aan het Belvédère-uitzichtpunt. Geniet van het zicht op het kasteel van Bomal. Het is gebouwd in rode baksteen in 1774, vlakbij de oude kerk (die in de 19de eeuw hersteld werd). Op het kerkhof tegen de kerk is er een graf uit 1537.

Praktisch

Vertrek : Bomal (place du Sassin)
Wegwijzer : groene ruit
Afstand : 11,5 km
Duur : ongeveer 4u
Moeilijkheidsgraad : moeilijk

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden