Ontdek per mountain bike de gerestaureerde LIFE Hélianthème-sites (LIFE project genoemd naar het Zonneroosje)

Sur le mont des pins, paysage vers Bomal

De kalkweiden en de rotsen van de vallei van de Ourthe bieden onderdak aan een uitzonderlijke biodiversiteit.
Het gaat om een uniek regionaal natuurlijk, cultureel en historisch erfgoed. Treed binnen (te voet of per fiets) in dit fascinerend universum en ontdekt de vele fenomenen die aan de basis liggen van zijn uiterlijk.

La calestienne (De Kalksteenrichel)

De streek waar u doorreist bevindt zich aan het uiteinde van een geologische streek die de Kalksteenrichtel wordt genoemd. Het zit gekneld tussen de Famenne en de Ardennen, en werd oorspronkelijk gevormd door de afzettingen van ontelbare skeletten van microscopische maritieme organismen, die leefden tijdens een periode waarin een tropisch klimaat heerste.
Gedurende de duizenden jaren die het terugtrekken van deze zee volgden, heeft de Ourthe zich een weg gebaand doorheen de rotsen die harder waren dan de omliggende leisteenrotsen. Deze erosie heeft een reliëf opgebracht waar valleien soms smal zijn, met nauwe rotsdoorgangen, grotten en hellingen die veel zon ontvangen.

De mensen en de aarde

De landschappen met valleien, pittoreske dorpen en duizendjarige ruïnes zijn een getuige van de activiteiten van mannen en vrouwen in het verleden, die al vroeg in deze streek zijn komen wonen. In de niet altijd gemakkelijke levensomstandigheden in die tijd hebben de bewoners van de streek traag maar zeker hun omgeving aangepast en beïnvloed. Door hun landbouw- en bosbouwpraktijken die vandaag niet meer uitgevoerd worden, zoals de ontbossing, het laten rondtrekken van kuddes, of het (op familiaal vlak) uitbaten van de dolomie werd het bestaan van bepaalde dieren- en plantensoorten mogelijk in open, droge en goed aan de zon blootgestelde zones mogelijk.
De kalkweiden en de kalkrotsen hebben hun eigen karakter vanwege hun geologische oorsprong en door het tussenkomen van de mens. Deze natuurlijke habitats zijn een juweeltje in onze regionaal milieu. Het zijn uitzonderlijke observatieplaatsen voor deze bijzondere flora en fauna, die zich aangepast hebben aan de bijna Mediterrane omstandigheden.
De restauratie- en beheerswerken worden opgevolgd door de VZW NATAGORA.

Praktisch

U kan de 8 sites van het circuit te voet of per fiets bezoeken :
– ofwel in een lus van 27 km, vanaf het station van Barvaux,
– ofwel in twee lussen van 11 en 16 km,
de eerste lus vertrekt aan het station van Barvaux; de tweede aan het station van Bomal.
De kaart (een downloadbare PDF) toont u de interessante stopplaatsen en de plaatsen waar de didaktisch panelen staan.

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser:

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden