Chemin du circuit VTT la ronde des mégalithes autour de Weris

La ronde des mégalithes is een aangename mountain-bike-tocht die doorheen het platteland van Wéris reist, vertrekkende uit Barvaux-sur-Ourthe.

Het Bois des Hazalles en het bos van Biron

Bij het verlaten van Barvaux rijdt u het Bois des Hazalles binnen, een typisch bos van de droge Famenne. De bomen zijn geplant in de leisteenondergrond, met een bijna onbestaande grondlaag. Maar enkele eerder zeldzame planten vinden er hun gading. Deze moeilijke omstandigheden maken het voor hen mogelijk te kunnen bloeien. Daarom is de rand van de spoorlijn een beschermd natuurgebied.
Het bos van Biron is meer dicht op elkaar begroeid, en biedt plaats aan verscheidene paddenstoelensoorten.

Over menhirs en dolmens

Het circuit komt voorbij niet ver van de menhirs en de hunebedden die een uniek megalithisch geheel vormen in België. De rotsen die gebruikt werden zijn uit puddingsteen. De mensen die ze bouwden worden geassocieerd met de Seine-Oise-Marne-beschaving (3000 vC). Deze bouwers hebben de ruwe stenen gevonden in een puddingsteenlaag bovenaan de dorpen Wéris en Heyd. Ze beheersten natuurlijk niet onze moderne transporttechnieken. Indien u meer wil weten, maak een halte bij het Maison de Mégalithes in het centrum van Wéris.

Eén van de mooiste dorpen van Wallonië : Wéris

Deze erkenning is te wijten aan de verschillende gebouwen in het hart van het dorp, onder meer in kalkbreuksteen, en de prachtige Romaanse kerk.
Indien u een pauze wenst te maken, er zijn enkele etablissementen die een frisse drank of een klein of groter (naargelang) gerecht voorstellen.
Een interpretatiecircuit nodigt u uit om het centrum van het dorp te leren kennen, vertrekkende van het Maison des Mégalithes.

Heyd, een beetje moed, voor u het vertrekpunt terugvindt.

Als u de menhirs en dolmens verlaat, doorkruist u het platteland van Wéris, met vruchtbare grond voor de plantenteelten. Dit deel van het circuit bevindt zich op de Calestienne (Kalksteenrichel), een geologische streek in de vorm van een uitgerekte en slingerende lijn met kalk in de ondergrond. Weiden en culturen volgen elkaar op op dit plateau. Na het dorp Morville volgt er een helling tot aan de top van het dorp Heyd, en die kan tellen. Maar na de col du Rideux heeft u weer een steile afdaling, die u dan meer dan verdiend heeft. Bij het verlaten van Heyd ontmoet u een reeks kruisen, die getuigen van het verleden. Hier een bedanking voor een genezing, daar voor een terugkeer van de oorlog… Er zijn er veel in onze gemeente. Geniet van het landschap voor de allerlaatste afdaling door het bos en vooraleer u Barvaux-sur-Ourthe terugvindt.

Praktisch

Circuit N°5
Circuit Nr. 5
Vertrek : Barvaux (Parc Juliénas)
Afstand: 27,4 km
Duur : ongeveer 3u10
Positief hoogteverschil : 480 m
Kenmerken : 45% verharde weg

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden