De wandeling Les Enneilles, deels in het bos, deels op het platteland, tussen Ourthe en Condroz

Mi-forestière, mi-rurale,la promenade "les Enneilles" débute le long du ri des sourdants

Korte beschrijving

U krijgt enkele mooie landschappen voorgeschoteld, van de Ourthe en Ardennen, maar ook van het geplooide reliëf van de Condroz.

Bij slecht weer kan de weg moeilijk bewandelbaar zijn (dus laarzen of hoge wandelschoenen zijn nodig), maar in het algemeen is de staat van de weg goed.

Een beetje uitleg

Bij het verlaten van het dorp volgt de wandeling een stuk van de Ri des soûrdants (een beek), die gedeeltelijk de grens vormt met de gemeente Somme-Leuze.
Even verder is een bos met jonge eiken en hagebeuken die onderdak bieden aan een reeks bonte spechten. Daar stijgt u naar een heuvelrug van de Famenne. Boven heeft u een verrassend zicht op het geplooide reliëf van de Condroz en de met naaldbomen begroeide hellingen van de Ardennen.

De Ardennen

Als we vanaf een hoog punt in de Ardennen naar het landschap kijken lijkt de horizon steeds vlak. Dit komt overeen met de oude afvlakking of de schiervlakte, het resultaat van een lange erosie, ontdaan van de deklaag. Met andere woorden het reliëf van de Ardennen lijkt niet op dat van bergen, maar van een plateau dat is uitgesleten, op de ene plaats al dieper dan op de andere.

In dit dorp is er een natuurreservaat van NATAGORA (vergelijkbaar met het Vlaamse NATUURPUNT) waar de typische flora van de droge leisteenweiden beschermd wordt. Het ligt in het hart van de Famenne, en biedt mooie landschappen. Er bestaan verscheidene interessante milieus : bloemenweiden, kalkheuvels, appelboombossen… Een waar paradijs voor vlinders en orchideeën !

Praktisch

Vertrek : Grande Eneilles (kerk)
Wegwijzer: blauwe rechthoek
afstand : 11 km
Duur : ongeveer 3u40
Moeilijkheidsgraad : middelmatig
Kenmerken : bos – landelijke zones – laarzen bij vochtig weer

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden