De wandeling Les pierres de légendes in Wéris (Durbuy), het Duivelsbed, de Haina-steen, Pas Bayard

chemin de la promenade les pierres de légende à Wéris-Durbuys

Korte beschrijving

Tijdens deze wandeling die voorbij komt aan de Haina-steen, en het Duivelsbed kan men een breed palet van landschappen ontdekken, waaronder de bossen met hun boomsoorten, hun planten en hun vogels.

Een beetje uitleg

De Haina-steen (La Pierre Haina)

Bij het vertrek volgt u de Rue du Mont. Na ongeveer 1 km merkt u rechts boven, op de heuvelrug, de Pierre Haina. Er zijn verschillende legendes aan verbonden. De steen wordt ook le Boussu Curé (de Gebochelde Priester) genoemd, naar een ongelovige priester die God gestraft zou hebben door hem te verstenigen. Men zegt ook dat de steen een opening sluit die leidt naar het middelpunt van de aarde, van waaruit de Duivel soms ontsnapt door de steen op te heffen. Hij gaat dan zijn duivelspraktijken ten uitvoer brengen, en vervolgens gaat hij uitrusten op het Lit du Diable (het Duivelsbed), een andere bijzondere steen die u een beetje verder kan zien, aan de rand van de weg, links.

Even stil… de vogels zijn aan het zingen

Let op, want in dit half-open milieun d.i. tussen het bos en de weiden, treffen we veel vogels aan. Als u discreet blijft, gaat u er wellicht kunnen zien.
De zanglijsters (ze zingen twee tot drie dezelfde noten, en dan veranderen ze van noot) houden van jonge beuken. U gaat de zanglijster vooral horen tijdens de voortplantingsperiode in d lente. U gaat hier de meeste andere vogels zoals de meeste mezen (de pimpelmees, de koolmees, de glanskop ; de zwarte mees, de kuifmees, en de matkop) en de vinken kunnen observeren.

Naaldbomen

Aan het einde van het stuk in het bos brengt u naast de aanplanting van sparren, die soms gemengd worden met Douglas-sparren. de Douglas-spar heeft zachtere naalden met een blekere streep op de onderkant. Als ze jong zijn is de schors bedekt met kleine druppels hars die naar citroenkruid ruiken. Hier vindt het goudhaantje zijn gading. U gaat misschien dit kleine, ronde, vogeltje tegenkomen, dat met gezwollen pluimen en een korte bek en staart op acrobatische wijze van de ene tak naar de andere springt.
Van juni tot augustus heeft u misschien het geluk de zoete geur van de kamperfoelie waar te nemen. Dit is een klimplant moet bloemen in de vorm van een trompet die erg lekker ruiken, en die later plaats maken voor kleine helrode vruchten. Ze groeit graag op kalkgronden.

De rotsblokken uit puddingsteen

Tijdens de gehele wandeling merkt u wellicht de vele rotsblokken in puddingsteen. U komt zelfs voorbij aan een plaats die de carrière (steengroeve) wordt genoemd, waar enorme stukken rots over elkaar liggen.

Praktisch

Vertrek : Wéris (place Arsène Soreil)
Wegwijzer : blauw of groen (naargelang de afstand) kruis
Afstand : 5 en 7,5 km
Duur : ongeveer 1u40 en 2u30
Moeilijkheidsgraad : middelmatig
Kenmerken : bos – landelijke zones – laarzen bij vochtig weer

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden