Wandeling tussen lage bossen en platteland : Ferme de Strasbourg

le chemin du retour à Villers Ste Gertrude

Korte beschrijving

De wandeling Ferme de Strasbourg gaat door lage bossen en velden rond Villers Sainte Gertrude.

 

Een beetje uitleg

Villers Sainte Gertrude

Let bij de aanvang van de wandeling op de verscheidene elementen die deel uitmaken van het ‘kleine erfgoed’ : de schamppaal aan de kasteelpoort, de waterbak en de pomp, de oude kruisen op het kerkhof rond de kerk, het dodenmonument, het kruis van Malta bij de omheiningsmuur, en net daarna de grenspaal met nis die aan de heilige Maagd is toegewijd. Al deze kleine stukken zijn getuigen van ons verleden.

Mooie landschappen

Bij het verlaten van het dorp in de richting van de beek Pont Le Prêtre is het de moeite om het landschap te observeren : links ligt het dorp Ozo, rechts raadt men het dorp Izier, waar men (eerder naar links) de toren van de Jacot-boerderij en de watertoren herkent.
Onmiddellijk na de kleine brug volgt de wandeling de weg naar links, de voie de la forte Terre

Ozo en de Ferme de Strasbourg

Opgelet, u moet klimmen naar Ozo, een klein dorpje dat bekend is vanwege zijn geitenboerderij (die elke dag open is tijdens vakantieperioden behalve op maandag, plus elk weekend de rest vanhet jaar).
Als u in het dorp aankomt, neem de hoofdstraat rechts, en bij de kerk volgt u de weg naar rechts. In het centrum van het dorp kruist u de wandeling Saint Rahy.
De weg komt voorbij aan de boerderij la ferme de Strasbourg die de naam heeft gegeven aan de wandeling.

Izier

Na het kleine bosje merkt u snel dat de ingang van het dorp Izier goed uitgerust is met de erg op prijs gestelde (voor het milieu en de biodiversiteit) hagen.
U merkt de versterkte herenhoeve die tijdens de Middeleeuwen deel uitmaakte van het verdedigingssysteem van het hertogdom Luxemburg.
Eens voorbij het dorp op de heuveltop, gaat de wandeling in de richting van het bos om weer de beek terug te vinden die van het domein van Boulac komt en door deze te volgen tot in Villers Sainte Gertrude. Let links op het mooie beukenbos. Het maakt deel uit van een groot bebost domein dat onderdak biedt aan verscheidene dieren die graag in het bos vertoeven : reeën, everzwijnen, eekhoorns, vossen, boomklevers, gaaien, spechten…
Bij het verlaten van het bos stijgt u nog even tot aan het vertrekpunt, de Rue Pont le Prêtre. Helemaal boven ontdekt u een klein, stenen kruis dat uit een ver verleden komt : het Croix du Coreux

Praktisch

Vertrek : Villers Ste Gertrude
Wegwijzer : twee rode rechthoeken naast een witte rechthoek
Afstand :6,5 km
Hoogte : 340 m
Duur : ongeveer 2u
Moeilijkheidsgraad : middelmatig
Kenmerken : platteland en kreupelhout

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden