Wandeling in het domaine de Hottemme, wandelpad in Durbuy

petit pont sur Balade dans le domaine de Hottemme, circuit pédestre à Durbuy

Korte beschrijving van de wandeling Hottemme

Het wandelcircuit van het domaine de Hottemme neemt u mee doorheen het mooie park dat 150 ha groot is. Het ligt midden in een bosmassief, en men vindt er afwisselend brede weiden en stukken bos op het golvend reliëf.

 

Een beetje uitleg

In het begint volgt u de hoofdweg die door het domein loopt. Verder neemt u het aangename pad links dat u tot bij de gloriette brengt.

Neem even de tijd deze gloriette te observeren. Op de muren zijn vogels geschilderd, en op de zoldering staat Diana, de jachtgodin, afgebeeld. Het is het werk van een onbekende kunstenaar rond de jaren 1930. Diana was een antieke, Latijnse godin. Zij beschermde de jagers, en werd dikwijls als jageres afgebeeld door kunstenaars.

Enkele buxusplanten

Via het pad links gaat u onder enkele buxusstruiken door. Deze kunnen erg lang leven, tot 500 of 600 jaar, maar groeien traag. Ze worden niet groter dan 5 m. Het buxushout, met een citroengele kleur, is erg hard en heel fijn (densiteit van 0,9 tot 1,06). Het is het meest compacte hout van alle houtsoorten, en het tweede hardste in de gehele plantenwereld, na ebbenhout. Het hout werd veel gezocht door sommige handwerkers, en stond symbool bij de Galliërs voor de eeuwigheid, onsterfelijkheid en herrijzenis.

De hoornblazer

Na enkele stappen komt de hoornblazer te voorschijn, helemaal uit brons. Hij lijkt heel natuurlijk, bijna levend, ook al is hij reuzegroot (2m20). Hij is door Giovanni Nicolini daar geplaatst om de bezoekers welkom te heten.

Eens buiten het domein van Hottemme volgt u de weg, en steekt u een kleine beek over, via de doorwaadbare plaats of via de brug, de Ri à Doret.

Praktisch

Vertrek : Tour, richting Bomal, naast het gebouw
Wegwijzers: kleine rode rechthoek
Afstand : 4,5 Km
Duur : ongeveer 1u30
Moeilijkheidsgraad : middelmatig
Kenmerken : bos – weg

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser:

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link..
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden