Op ontdekkingstocht naar de hagen van Heyd, Al Basse Hè, een wandeling voor iedereen

Al Basse Hé, promenade balisée de 5km et ses magnifiques paysages

Korte beschrijving

Deze wandeling in de voormalige deelgemeente Heyd leidt u van haag tot haag. Men vergeet dikwijls het belang van de hagen in een landschap van landbouw en veeteelt.
Dieser Spaziergang in der Gemeinde Heyd führt Sie durch eine Vielzahl von Hecken, deren Nutzen oft in Vergessenheit gerät, und zeigt, wie unverzichtbar sie in der Landwirtschaft und Viehzucht sind.

Een beetje uitleg

Als u de weg verlaat die afdaalt naar het charmante dorpje Fanzel, hou even halt bij de bosbessenstruiken links en rechts. De vruchten die rijp zijn vanaf het begin van de zomer, zijn rijk aan vitaminen C en D. Bosaardbeien houden van kalk in de ondergrond en zijn hier goed aanwezig.

Het nut van hagen

Als we het bos verlaten, trekt het landschap geleidelijk open en is opgedeeld door een netwerk van hagen die erg nuttig zijn voor het ecologisch evenwicht. Ze spelen immers een rol in het zuiveren van het water door de vervuilende nitraten en fosfaten te absorberen. Ze beperken de erosie van de gronden door het oppervlaktewater af te remmen en te dwingen in de grond te dringen. Op die manier gaan ze overstromingen afremmen, maar ze gaan ook droogtes verminderen door het werk van de wind tegen te houden. Het klimaat in een hagenlandschap is eigenlijk een opeenvolging van een aantal microklimaten. Bovendien begrenzen ze de verspreiding van ziektes in de verschillende teelten en bij het vee, door het muureffect. Ze bevorderen de biodiversiteit door woonplaats te bieden aan verschillende planten- en dierensoorten, zoals de haas, de egel en de kneu.
Langs deze hagen, en bij goed weer is het vergezicht de moeite waard : men kan tot aan Sart-Tilman (boven Luik) kijken ; men kan de rookpluimen van de centrale van Tihange (bij Hoei) observeren. Maar korter bij kunnen we Izier en zijn Middeleeuwse toren zien, evenals Herbet en zijn wijdse plantenteelten.

Praktisch

Vertrek : Heyd (Col du Rideux)
Wegwijzers : groene ruit
Afstand : 4,5 Km
Duur : ongeveer 1u30
Moeilijkheidsgraad : middelmatig
Kenmerken : bos – hagenlandschap – mooie uitzichtpunten

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden