Le panorama vu par les promeneurs sur la bouclede Durbuy

Korte beschrijving

De wandeling in de vorm van een lus van 6 km rond de kleinste stad ter wereld geeft u mooi palet van de mooiste uitzichtpunten en leuke plekjes in de omgeving.

De oude stad

De naam van de stad zou afkomstig zijn van het Keltisch, waarbij dur eik of boom betekent, en bu water. Het zou dus gaan om een plaats bij een bos aan een rivier.
Als we de Rue Jean de Bohême afdalen, gaan we terug in de tijd, door naar de oude rivierarm van Ourthe te gaan die vroeger rond de Vieille Ville (de ‘Oude Stad’) en zijn kasteel stroomde. In 1725 hebben de zusters Récollectines deze rivierarm drooggelegd om de vervelende overstroming te vermijden.

De Anticlinale is het resultaat van de beweging van de aardkorst die een geplooide opheffing heeft veroorzaakt. Het is indrukwekkend : het lijkt traag maar zeker uit het water op te stijgen.
Voorbij de vijver die aangelegd werd als aandenken van de verbroedering met de stad Hanyu (Japan) in 1995 komt u bij de esplanade op de anti-overstromingsmuur van de Ourthe.

Kijk even naar het mooie zicht op de Récollectine-kerk, de huidige parochiekerk, en de torens van het kasteel van de graven d’Ursel.
U verlaat Durbuy door te klimmen onder de beuken. Wees discreet : er wonen veel vogels in dit bos.

Al moe ? Drie mogelijkheden om een kortere lus te maken !

De eerst binnenweg gaat door het bos en maakt het mogelijk opnieuw naar het Hanyu -plein te gaan via de Escaliers des Béguines (de Begijnentrappen).
De wegwijzer nodigt u uit om eerder de stijgende weg te volgen tot aan het uitzichtpunt van de Crêtes, door de weg die naar links stijgt links te laten liggen. Bij het verlaten van het bos, let op de gespleten beuk die lijkt op een riek van een landbouwer.
U verlaat de Rue du Plâtre door rechts af te slaan aan het vierarmenkruispunt van Saint-Amour (de confituurmakerij die zo heet stelt naast ambachtelijke confituur, ook zalven en remedies op basis van planten op grootmoeders wijze).

En dan staat u op 300 m hoogte bij het Belvédère des Crêtes dat, boven aan wel 75 trappen, het breedste zicht geeft op de streek (van Noiseux tot Izier, oftewel 20 km).

Laten we terugkeren op onze stappen tot aan de wegwijzer van de weg van de Belvédère. Een tweede binnenweg loopt naar de Place aux Foires in 10 minuten, langs een mooi uitzichtpunt tientallen meters boven de Oude Stad. Het volgt de bedding van een kleine ravijn en komt uit bij het huis in houten vakwerk dat Cadet Roussel wordt genoemd.
Vanaf de Belvédère gaat de wandeling via de Neuve Voie tot aan de haarspelbocht.

Het Bois de Chapli

Bovenaan, na de weiden en de naaldbossen, verlaat de wandeling de weg aan de voet van een eik, om het mooie Bois de Chapli binnen te stappen. Een mooie diversiteit aan boomsoorten, aromatische geuren en vogelzang onthalen ons vooraleer we tussen velden en weiden weer in de bredere, alluviale vallei van de Ourthe komen. Hier vinden we ook de trap van de Pré Joris die afdaalt naar de chemin touristique (het toeristisch wandel- en fietspad).
Op deze plaats is het mogelijk de link te maken met een variant op de wandeling Au fil de l’eau, die toegankelijk is voor personen met een beperkte mobiliteit. We volgen de rivier en het Philippartpark, waar de monumentale linde staat, met verscheidene verstrengelde boomstammen.

Deze variant komt uit in Durbuy op de binnenkoer van de Ferme au Chêne, waarna we de voetgangersbrug oversteken in de richting van het Parc des Topiaires. Vervolgens gaat ze stroomopwaarts op de linkeroever tot aan de Pré Joris 1 km verder, na over de nieuwe oversteekbrug te zijn gepasseerd. passerelle.
Bij het binnenkomen van Durbuy volgt deze lus de rivier tot aan de uitgerekte kalkrots, ook mooi geplooid, waar het kasteel op gebouwd werd.

Praktisch

Vertrek : Durbuy (Place aux Foires)
Wegwijzer : blauwe rechthoek
Afstand : 5,5 km
Duur : ongeveer 2u
Moeilijkheidsgraad : middelmatig
Kenmerken : bos – landelijke zones

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden