Verlaine, een wandeling tussen de valleien van de Ourthe en de Néblon

Verlaine et ses paysages magnifique sur pleparcours de la promenade Verlaine entre les vallées de l'Ourthe et du Néblon

Korte beschrijving

De Verlaine-wandeling tussen de valleien van de Ourthe en de Néblon gaat de sportieve wandelaars aanspreken die liefhebbers zijn van mooie uitzichten. Laat uw ogen ronddwalen !

Een beetje uitleg

De wandeling vertrekt op twee stappen van de romaanse kerk van Tohogne, die een bezoek op zich zeker waard is.!

Mooie landschappen

Bij de aanvang voelen we de kuiten even, maar met een beetje moed worden we beloond door het uitzicht bovenaan. Kijk naar alle kanten : tegenover ons Houmart ; achter ons de Ourthevallei et de eerste wouden van de Ardennen ; rechts de toren van Proximus, een erg praktisch oriëntatiepunt voor wandelaars.

Als u een beetje verder rechtsaf slaat, komt u bij de lindeboom van de het kruis van Hubinne of Hubenne. Dit wordt al vermeld op de Ferraris-kaart en is wellicht nog ouder. Hij zou geplant zijn als grenspaal van een territorium. De huidige linde zou meer dan tweehonderd jaar oud zijn, en herrijst, ondanks strenge snoeiwerken, steeds weer uit zijn assen.

De els

een beetje verder nodigt de weg u uit om af te dalen naar de molen van Petit Houmart, die gevoed wordt door de beek Nanchenioule. Na dit gebouw slingert de beek doorheen de weiden om het dorp Verlaine te vervoegen. Er staan elzen naast de beek, die de vochtige milieus op prijs stellen.

Het hout van de els is beroemd vanwege zijn hout dat bestemd is tegen verrotting en zelfs verhardt als het in aanraking komt met water. Men gebruikte het in Venetië (waar ook de iep gebruikt werd) en klompen. Van de schors en de takken maakte men de zwarte inkt voor vilt. De schors heeft ook koorstverdrijvende eigenschappen. De Indianen holden de stammen van de Amerikaans elzensoort uit om kano’s te maken..

Verlaine, een dorp op de helling

Kijk uit bij het oversteken van de weg : de wagens rijden snel ! U begint het dorp Verlaine te onderscheiden. De molen uit de 18de eeuw lijkt de ingang van het dorp aan te geven. De helling die volgt is steil en gaat tot het maison du village (dorpshuis) dat u rechts laat liggen om de weg tegenover te volgen. Nog een beetje moed : de steile helling blijft niet duren. U komt bij de plaats die Tombeu wordt genoemd waar Galloromeinse graven ontdekt werden. Draai nog even om om het zicht op het dorp te bewonderen. Het lijkt te kijken naar de beken die aan zijn voet stromen.

Herbet, een landbouwgehucht

U moet helaas deze mooie en rustgevende landschappen verlaten om door een bosje en door een veld heen te stappen. Nog een kleine helling en u bent opnieuw op de heuvelrug die boven de Ourthevallei uitsteekt, boven aan het dorp Herbet. De weg volgt de heuvelrug, dus kan u nog even genieten van het uitzicht. Rechts ligt de Provincie Luik ; tegenover u ligt de heuvel van Saint Rahy en de Mont des Pins ; achter u het dorp Izier ; kort bij u het gehucht Herbet. Kijk rechts naar de meidoornhagen, waar vogels graag hun toevlucht zoeken, en enkele wilde kersenbomen, die eveneens een bron van voeding zijn voor onze gevleugelde vrienden. Aan het einde van de weg, aan de linkerkant, staat het kruis van Herbet, op gelijke afstand tussen Tohogne en Herbet. Alle kruisen in de omgeving worden onderhouden door bewoners die ze lang willen bewaren.
Voor u weer bij het beginpunt bent, let op de hagen die een structuur geven aan het landschap

Praktisch

Vertrek : Tohogne, Rue de la laiterie, tegenover nummer 5.
Wegwijzer : twee blauwe rechthoeken aan beide zijden van een witte rechthoek
Afstand : 9,5 Km
Duur : ongeveer 2u45
Moeilijkheidsgraad : middelmatig

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden