Tussen kruisen en bomen in de dorpen Houmart-Longueville-Hermanne-Houmart

ensemble de 4 beaux chênes au lieu-dit Trou aux renards

Deze wandeling is toegankelijk voor families en kinderkoetsen.
Let tijdens de wandeling op de mooie uitzichten (aan de ene kant de Condroz ; aan de andere de Ourthevallei) en op de talloze kruisen.

Vertrek

De wandeling vertrekt vanaf de parking in het centrum van het dorp Houmart (Hou= groot et mar= wijst op een moeras op een heuvel ; bron : http://www.eglise-romane-tohogne.be); niet ver van de kerk. Van daar gaat ze in de richting van Longueville.
Op de zijkant van het gebouw net voorbij de straat die naar de kerk leidt, is een kruis geplaatst aan de puntgevel.

«Of ze nu in ijzer, brons, of hout zijn gemaakt, kruisen hebben hun geheim…» Inderdaad, de kruisen langs een weg (en de anderen) zijn een getuige van het geloof van het volk .
Op weg gaat u ook bomen ontmoeten die opgenomen zijn in de inventaris van de bijzondere bomen en hagen in Wallonië.

Terwijl we in de richting van Longueville stappen, zien we links het landschap in de richting van Tohogne, en de telecommunicatietoren.

Voor we rechts afslaan naar de top van de heuvelrug, zien we links een bomengroep op de plaats die Trou du Renard (het vossenhol) heet : ook de zomereiken zijn opgenomen in de vernoemde inventaris van bomen en hagen.

De doorlopende heuvelrug en de linde van het Croix des Combes

We nemen de weg rechts en draaien bovenaan rechts naar de linde van het Croix des Combes. Deze linde biedt onderdak aan het Kruis des Combes en ligt op de grens van voormalige gemeente Tohogne, in Longueville, op de heuvelrug, naast de weg die naar Jenneret leidt .

Een kleine pauze en we volgen verder het circuit langs de heuvelrug. Geniet van het landschap…

Rechtdoor komen we in Hermanne, en daar staat ook een kruis. Wat zit hier achter ? Niemand weet het !

Hermanne en terug naar het vertrekpunt

Het gehucht van Hermanne, aan de grens van de gemeente, een haven van rust.
Vroeger plaatsten de personen die op pelgrimstocht vertrokken naar Lourdes een beeld van de maagd dat ze meebrachten kortbij hun huis. Het laatste beeld bevindt zich tussen de dorpen Hermanne en Houmart, in een kleine grot langs de weg. Een beetje verder is er een oude richtingwijzer. We zijn nu bijna terug bij ons vertrekpunt, Houmart.

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser:

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden