Le Chêne à l’Image, wandeling door het bos van Petithan

Chemin de la promenade vers le chêne à l'image, dans le bois de Petithan

Korte beschrijving

De wandeling doorkuist het bos van Petithan, met eiken en hagebeuken, een winnend koppel. Naargelang het seizoen zijn bospaddestoelen er veelvuldig aanwezig.

Een beetje uitleg

De eik

De wandeling neemt u vooral mee door het bos, waar de meerderheid van de bomen eiken zijn. Vanwege zijn indrukwekkende gestalte (hij kan tot 40 m hoog worden, en de stam kan een omtrek krijgen van wel 7m) en het feit dat hij een uitzonderlijke leeftijd (tot 1000 jaar) kan bereiken, heeft men van de eik een heilige boom gemaakt, of de koning van het bos.
De Grieken zagen in de eik een verbinding tussen de hemel en de aarde ; de Germanen dachten dat hij het gewelf van de hemel ondersteunde. tijdens de Middeleeuwen ontdekten de bouwers de eigenschappen van zijn hard, stevig, duurzaam, en nochtans gemakkelijk te bewerken. Met de eik werden huizen, bruggen, molens, schepen, … gebouwd.

Paddestoelen

verscheidene paddestoelen te vinden, waaronder :

De boleten en onder andere het bekende eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) . Deze paddenstoel wordt op prijs gesteld sinds de Romeinen, en is één van de meest genuttigde zwam van Europa. Zijn hoed heeft een koffiebruine kleur, en is glibberig bij vochtig weer. Zijn voet, met een brede basis, heeft een fijn wit netwerk. Hij komt tevoorschijn van juni tot november.
De hanenkam (Cantharellus cibarius) is een lekkere paddestoel die langs de wegen groeit (liefst bij naaldbomen) van juni tot november. Hun geelachtige hoed in de vorm van een trechter herkent men men door de de diep ingesneden rimpels (het zijn geen lamellen)die naar beneden lopen. Hun vlees is wit-geelachtig of bleekgeel, zacht, met een fruitige smaak.

De stekelzwammen (Hydnum repandum) hebben een onregelmatige, bleekgele, beige of witte hoed van 3 tot 20 cm doorsnede die snel breed wordt. Aan de onderkant van de hoed zitten witte, kort op elkaar staande stekels, die gemakkelijk te scheiden zijn van het vlees van de hoed. De voet is kort en onregelmatig. het vlees is wit, stevig en breekt. Men vindt hem op gewone gronden, onder naald- of loofbomen van augustus tot december.

Eindelijk : de Chêne à l’image!

We mogen tijdens deze wandeling niet voorbijgaan aan de Chêne à l’image die sinds mensenheugnis de ex votos ontvangt van de bewoners van Grandhan en Petithan. De boom zou een brand overleefd hebben. Het is alleszins de oudst in de buurt. Het was indertijd het eindpunt van een wandeling. Hij is lange tijd onbereikbaar gebleven, want de toegangsweg was volledig afgesloten. Nu krijgt hij weer volop bezoek !

 

Praktisch

Vertrek : Petithan (voetbalterrein)
Wegwijzer: rode ruit
Afstand : 6,5 km
Duur :ongeveer 2u
Moeilijkheidsgraad : gemakkelijk
Kenmerken : bos – laarzen nodig bij vochtig weer

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden