Fond de Vedeur, wandeling door bos en platteland, vanuit Durbuy

Fond de Vedeur, une promenade entre bois et campagne se termine en passantdevant le chapelle Notre Dame Del Cherra

Korte beschrijving

Fond de Vedeur is een wandeling doorheen bossen en het platteland,met als vertrekpunt Durbuy. Het parcours slingert doorheen de bossen en het omliggende platteland. U stijgt en u daalt, met mooie panorama’s van de vallei van de Ourthe.

Een beetje uitleg

We verlaten Durbuy via de weg naar Luik langs de Ourthe. Let op het voormalig stadhuis (1862) en de oude gemeenteschool.

Vervolgens trekken we het bos in, bij het kruispunt van de weg naar Warre, net voorbij het grote gebouw in kalksteen. Het was een molen om schors te pletten uit 1813 op de plaats die Fond de Vedeur heet. In de bijgebouwen was er een leerlooierij.

Wij volgen de beek, die de naam Vedeur draagt, stroomopwaarts tot aan de vijvers van Saint-Geneviève (met haar mirakelbron), drie kilometer hogerop.

Even uitrusten, en dan klimmen we weer hoger tot aan le Hesse, een voormalig léproserie (melaatsenziekenhuis). Draai u om : het landschap is de moeite waard !

Leisteen

Ter hoogte van de weiden, vanaf de vijvers van Sainte Geneviève, tot aan de plaats waar we de link kunnen maken naar de wandeling van Bois de Viné, hebben we leisteen onder onze voeten. Leisteenrotsen werden gevormd door de druk en de warmte in een bergketen, maar zonder de scheikundige samenstelling van de rots te veranderen.

Als we de weg volgen, zouden we de link kunnen maken naar de wandeling van Verlaine.

Landbouw

We steken het kruispunt over, en bevinden ons aan de ingang van een ander klein dorpje Warre. Hier kunnen we genieten van een prachtig uitzicht op het begin van de Ardennen en de Kalksteenrichel, vanop een klein plateau dat zich op ongeveer 250 m bevindt.
Hier overheersen de velden, met onder meer spelt in de zomer, of mosterd, hetgeen de gronden beschermt tegen de erosie na overvloedige regenval.

De veldesdoorn (of Spaanse aak)

Bij het verlaten van Warre merken we de verscheidene veldesdoornen op. Deze zonneliefhebbende boomsoort groeit liefst op kalkgrond en verdraagt goed de koude.
Ze bloeien vanaf mei en in het algemeen tot in de maand juni.
We komen terug in Durbuy na aan de kapel van de Notre Dame de la Cherra te zijn voorbijgekomen.

 

Praktisch

Vertrek : Durbuy (Place aux Foires)
Wegwijzer : rode rechthoek
Afstand : 8 km
Duur : ongeveer 3u
Moeilijkheidsgraad : middelmatig
Kenmerken : bos – uitzichtpunten – laarzen bij vochtig weer.

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden