Moulin des roches, de natuurwandeling vanuit Villers Sainte Gertrude

panorama depuis la promenade moulin des roches au départ de Villers Sainte Gertrude

Korte beschrijving

De natuurwandeling Moulin des roches gaat de sportieve wandelaar aanspreken omwille van de afwisseling met de steile en belangrijke niveauverschillen. Tijdens de wandeling volgen we de geschiedenis van deze streek vanaf de Middeleeuwen tot nu.

Een beetje uitleg

Villers Sainte Gertrude, al een oud dorp

Villers-Sainte-Gertrude is het vertrekpunt. Dit dorp heeft toebehoord aan twee abdijen. Rond het jaar 1000 bezat de abdij van Nivelles (Nijvel) het dorp. De eerste abdes was de heilige Gertrude in de 7de eeuw. In de 17de eeuw ontving de abdij van Val-Saint-Lambert het domein als scheniking uit de hand van de lokale heer Gilles Bouvet. Hij bouwde het kasteel dat vandaag het centrum en het pronkstuk van het toerisitisch domein is.

Let in het dorp op de enkele huizen in houten vakwerk die nog steeds bestaan tussen de meer recente gebouwen. Deze bouwtechniek werd uitgevonden tijdens de Nieuwe Steentijd. De balken zijn uit eik; en staan op een harde basis. Tussen de balken worden latten aangebracht die met speciale leem (een mengeling van kleiachtige grond, gedroogde koeienuitwerpselen, en water) waarop kalk wordt aangebracht.

Puddingsteen, een bijzondere rots

Als we het dorp verlaten zien we hier en daar, tussen de struiken en de weiden, enkele rotsblokken uit puddingsteen. Dit is een rots van sedimentaire oorsprong, gevormd door een agglomeraat van rolkeien in een een natuurlijk cement. De naam is afkomsting van het bekende Engelse gerecht pudding, waarbij de ronde elementen doen denken aan de rozijnen.

Let op de botanische diversiteit

Eerst kunnen we genieten van een uitzicht op de vallei van de Aisne, maar dan dalen we al snel naar Roche à Frêne. Het is de moeite hier op de afwisseling in de biotopen te letten. Zo wisselen bijvoorbeeld de sleedoorn en de meidoorn elkaar af om de hagen te vormen.

Praktisch

Vertrek : Villers Sainte Gertrude (kerk)
Wegwijzer : groene rechthoek
Afstand : 6 Km
Duur : ongeveer 3u
Moeilijkheidsgraad : heel moeilijk (belangrijk hoogteverschil)
Kenmerken : interessante vergezichten

Als het bestand onmiddellijk opengaat in de browser :

  • op computer, klik rechts + opslaan van doel van link.
  • op telefoon, lang duwen + link downloaden